Kitap Ayracı Atölyesi

Etkinliğin Adı: Kitap Ayracı Atölyesi

Etkinliğin Amacı: Katılımcılara eğlence ile birlikte astronomik unsurları tanıtmak, aktarmak. Eva kağıtları ile hazırlanmış gök cisimleri şablonlarını bir lastik üstünde birleştirerek kitap ayracı oluşturmak. Atölye sırasında hazırlanmış gök cisimleri ile ilgili bilgiler vermek.

Kullanılacak Teçhizat ve Malzemeler:

  • Eva kağıtları, Soğuk silikon, Büyük boy ataç, Makas, Gök cisimleri şablonları (Yıldız, Uzay mekiği, Satürn, Galaksi, Astronot, Güneş, Ay, Bulutsu, Takımyıldızı, Kuyruklu yıldız)

Ayrıntılı Etkinlik Planı (Etkinliğin nasıl gerçekleştirileceği, ayrıntılı süreç ve uygulama planı vb.):

  • Bahçemizde kitap ayracı konusu  ile yapılan standımızın etrafına 6 kişilik gruplar alınır.
  • Daha sonrasında elimizde var olan malzemeler yardımıyla astronomik şekillerden seçim yapılarak stant sorumluları yardımıyla kesilen  evalara yapıştırılır katılımcılara gösterilir.
  • Yapılan şekiller büyük boy ataçlara soğuk silikon yardımıyla yapıştırılır. Ve gelen katılımcılara verilir. Bu işlem yaklaşık 10-15 dk sürer.

Astronomi Dünya atmosferinin dışında meydana gelen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları ve galaksiler gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilimdir. Uzayda araştırmalar yapan yıldızlararası uzay yolcusu astronot olarak adlandırılır. Astronotlar uzaya gidip gelebilen ve yeniden kullanılabilen, insanlı uzay aracı olan uzay mekiği ile uzayı daha kapsamlı olarak inceleyebilmiş kimselerdir. Bu astronomik kavramlardan biri olan yıldız da, gökyüzünde gördüğümüz ve ışık yayan cisimlere verdiğimiz addır. Bize en yakın yıldız ise Güneş’tir. Güneş, Dünya’mızın da içinde bulunduğu sistemin merkezi kabul edilen, çevresinde başka gezegenlerin de dolaştığı ve gezegenlere ışık ve ısı veren, parlak ve büyük bir yıldızdır. Bununla birlikte Nebula’lar da yıldızların arasındaki boşluklarda yer alan ışık enerjisiyle görünür hale gelen gaz bulutlarıdır. Nebulalar, yeni yıldızların ve yıldız sistemlerinin oluşmasında etkili rol oynarlar.  Birbirine göre durumları her zaman aynı kalan komşu, belirli bir şekile benzetilen yıldızlar topluluğu ise takımyıldız olarak adlandırılır. Gökkürenin bölündüğü 88 alandan her biri takımyıldızdır. Her bir yıldız, galaksi veya gök cismi mutlaka bir takımyıldızı alanı içine girer. Kuyruklu yıldızlar ise, buz, toz ve gazdan oluşmuş gökcisimleridir. Güneş Sistemi’nin oluşumu sırasında meydana gelmişlerdir. İçerisinde bulunduğumuz, adını kendi yıldızımızdan alan Güneş Sistemi sınırları içerisinde de birçok astronomik cisim bulunmakta, ve hepsi evrende birbirinden çok daha farklı şekillerde yer kaplamayabilmektedir. Örneğin, Güneş Sistemi, toplamda 8 gezegenden oluşmakta ve bu gezegenler de kendi arasında Karasal ve Gaz Devleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Gaz Devleri’nin en görkemlisi olan Satürn, yörüngesinde çok yavaş hareket ettiği için, aynı takım yıldızı içinde 2 yıldan fazla kalabilmektedir. Onu bu kadar görkemli yapan ise belirgin olarak gözlenebilen halkalarıdır. Bilimsel ve resmi olarak belirlenmiş 53 adet uydusu bulunmaktadır. Yaşamımızı sürdürdüğümüz, evimiz, karasal gezegen sınıfında yer alan Dünyamızın bilinen tek uydusu ise Ay’dır. Ay, bize en yakın gök cismidir. Bütün bu yıldızları, yıldız kümelerini, bulutsuları, gaz bulutlarını içinde bulunduran daha kapsamlı yapı ise galaksi olarak adlandırılır. Galaksi trilyonlarca yıldızlı devlerden ve milyonlarca yıldızlı cücelerden oluşabilir, bağımsızdır. Bütün astronomik cisimler ise evrenin bir bütününü oluşturmaktadır ve evrenin işleyişini kusursuzca sürdürmesini sağlamaktadır.

IMG_9481.JPG

Yorum bırakın